Η Πολυτεχνική Σχολή μπορεί να περηφανεύεται δίκαια για το επίπεδο και των φοιτητών και των αποφοίτων της. Είναι όμως ιδιαίτερα περήφανη για τις φοιτητικές της ομάδες, που αναπτύσσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μελών τους, παράγουν κοινωνικό έργο βοηθώντας συμφοιτητές τους και προβάλλουν διεθνώς τη Σχολή, με τη συμμετοχή και τις επιτυχίες τους σε διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς. Η προβολή των φοιτητικών ομάδων από τον Ιστότοπο της Σχολής είναι μια μικρή συνεισφορά.
Aristotle University Racing Team Electric & Driverless (Aristurtle)
Η Aristurtle ή αλλιώς Aristotle University Racing Team Electric & Driverless είναι η αγωνιστική φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα υπάγεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά γενικά αποτελείται από ένα σύνολο φοιτητών προερχόμενων από διάφορα τμήματα.
Aristotle Racing Team (ART)
Η Aristotle Racing Team είναι ομάδα της Formula Student του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα μας στελεχώνεται από φοιτητές, κυρίως του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, αλλά και διάφορων άλλων τμημάτων. Σκοπός μας είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός πλήρως, λειτουργικού αγωνιστικού μονοθέσιου, τύπου formula, το οποίo συμμετέχει κάθε χρόνο μαζί με άλλες 556 πανεπιστημιακές ομάδες στο μεγαλύτερο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student.
Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)
H Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015, ως η πρώτη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Απαρτίζεται από 2 τεχνικά τμήματα, το τμήμα Αεροναυτικής (Aeronautics) το οποίο είναι υπεύθυνο για την μελέτη, κατασκευή και πτήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), αλλά και το τμήμα Πυραυλικής (Rocketry) το οποίο ασχολείται, αντίστοιχα, με τον σχεδιασμό και την πτήση πυραύλων υψηλής ισχύος.
Beyond Earth Aristotle Missions (BEAM)
Η B.E.A.M. (Beyond Earth Aristotle Missions) είναι Φοιτητική Ομάδα Διαστημικής η οποία αναλαμβάνει και υλοποιεί project καινοτομίας και έρευνας, σχετικά με την τεχνολογία της Διαστημικής και τις σύγχρονες εφαρμογές της. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και προγράμματα παγκοσμίου φήμης, στα πλαίσια των οποίων έχει υλοποιήσει έξι, μέχρι στιγμής, projects. Πρόκειται για τα SHADE, LIGHT, ECOWISE, LISER, DROPSTAR και ASTRO.
Panther Racing AUTh
Η Panther Racing είναι φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία μελετά, σχεδιάζει και κατασκευάζει αγωνιστικές μοτοσυκλέτες 250cc. Ιδρύθηκε το 2017 από προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και αποτελεί τη μοναδική φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ η οποία ασχολείται με αγωνιστικές μοτοσυκλέτες. Στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό MotoStudent, ο οποίος διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια από την MEF (Moto Engineering Foundation) και την TechnoPark Motorland.
Prometheus AUTH
Η ομάδα Prometheus AUTH ιδρύθηκε το 2023 με πρωταρχικό στόχο την διεξαγωγή και την προώθηση της έρευνας στον επιστημονικό, και κατ’ επέκταση, στον βιομηχανικό χώρο, συμμετέχοντας παράλληλα σε διάφορους επιστημονικούς διαγωνισμούς. Κύριος τομέας της ομάδας συνιστά οι διάφορες χρήσεις του Υδρογόνου.
WasteShark Team
Η ομάδα WasteShark είναι μία νεοσύστατη εθελοντική ομάδα. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023. Αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων, προπτυχιακούς/ες, μεταπτυχιακούς/ες και υποψήφιους/ες διδάκτορες/διδακτόρισσες, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και ευρύτερα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
AIESEC
AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που διοικείται και αποτελείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, φύσης εθελοντισμού, επιχειρηματικότητας ή πρακτικής άσκησης. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Board of European Students of Technology (BEST)
To BEST (Board of European Students of Technology) είναι ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός,μη πολιτικός φοιτητικός οργανισμός που απευθύνεται σε φοιτητές τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη. Στόχος του οργανισμού είναι να βοηθήσει τους φοιτητές τεχνολογίας να αποκτήσουν μια διεθνή νοοτροπία και να κατανοήσουν βαθύτερα διαφορετικούς πολιτισμούς και ιδέες, ώστε να αναπτυχθεί η ικανότητά τους να λειτουργούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
EESTEC
Το παράρτημα της EESTEC στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Αποτελεί μέρος του δικτύου της Electrical Engineering STudents’ European assoCiation (EESTEC), η οποία δημιουργήθηκε το 1986 στην Ολλανδία. Πρόκειται για εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό και μη πολιτικό οργανισμό φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Σήμερα αριθμεί 50 Τοπικές Επιτροπές σε Πανεπιστήμια ανά την Ευρώπη.
IACES
Ο οργανισμός IACES (International Association of Civil Engineering Students) αποτελεί παγκόσμιο, εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό και μη πολιτικό, φοιτητικό οργανισμό.Η Τοπική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται ενεργά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από το 2016, υπό την αιγίδα της κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής, με συνολικά 60 εγγεγραμμένα μέλη, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς.
Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE)
Το φοιτητικό παράρτημα ΙΕΕΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ανήκει στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές να συμμετάσχουν στην καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων, workshop, εκδηλώσεων, διαγωνισμών και εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
IAESTE
Η ομάδα μας υπάγεται στην διεθνή οργανισμό IAESTE και δραστηριοποιείται στην εύρεση έμμισθης πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό. Αφορά, κυρίως, σε φοιτητές των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα παράλληλα διοργανώνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς διαφόρου τύπου δράσεων με σκοπό την προώθηση της στην πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς όμως και την ενημέρωση των φοιτητών για την δράση της όσο αναφορά την εύρεση πρακτικής για αυτούς.
Co.Mv.o.S.
Ο Co.Mv.o.S. (Cooperation & Motivation of Students) είναι μία εθελοντική φοιτητική ομάδα που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012. Κύριος στόχος της ομάδας είναι η διάδοση του εθελοντισμού στο Πανεπιστήμιο, η ενεργοποίηση των νέων και η δικτύωση όλων των ομάδων, ώστε να δίνουν ζωή μέσα από εκδηλώσεις τους στον χώρο, στον οποίο περνάμε ως φοιτητές τις περισσότερες μέρες μας.
EY ZHN
Η ομάδα του Ευ Ζην είναι μια εθελοντική ομάδα, η οποία ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, που ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι η παρέμβαση με σχεδιαστικές δράσεις στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, αλλά και έξω από αυτήν και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Φ.Λ.Α.Σ.
H Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής (Φ.Λ.Α.Σ.) ιδρύθηκε όταν μια παρέα φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με μόνο κίνητρο την αγάπη και το κοινό ενδιαφέρον για τη φωτογραφία, δημιούργησαν μια ομάδα όπου θα μπορούσαν συλλογικά να ασχοληθούν με τη φωτογραφία, να μοιραστούν εμπειρίες, και να ανταλλάξουν απόψεις.
VROOM
Η VROOM αποτελεί μια προπτυχιακή φοιτητική ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ που ιδρύθηκε το 2020 με κύριο σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στον χώρο της αυτόνομης οδήγησης. Η ομάδα συμμετέχει ενεργά και με σημαντικές διακρίσεις τα τελευταια τέσσερα χρόνια στον διεθνή διαγωνισμό “Bosch Future Mobility Challenge”, ο οποίος διοργανώνεται από το Engineering Center της Bosch στη Cluj Napoca της Ρουμανίας, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ένα πλήρως αυτόνομο όχημα κλίμακας 1:10.
SpaceDot
Η SpaceDot αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φοιτητικές ομάδες στην Ελλάδα καθώς, έπειτα από την ίδρυσή της το 2021, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο με περισσότερους από 100 φοιτητές σε 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η ομάδα ασχολείται με τη διαστημική έρευνα, την οποία υλοποιεί μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής δύο νανοδορυφόρων, του AcubeSAT και του PeakSat. O AcubeSAT, το project που στελεχώνεται κυρίως από προπτυχιακούς φοιτητές προγραμματίζεται για εκτόξευση το 2026, με την υποστήριξη του προγράμματος “Fly Your Satellite 3 ” του Εκπαιδευτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA)