Athens Programme

ATHENS Programme 2024

Η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ είναι μέλος του Δικτύου ATHENS (Advanced Technology Higher Education Network). Στο Δίκτυο αυτό ανήκουν 15 συνολικά Πανεπιστήμια της Ευρώπης (ενδεικτικά: ΑΠΘ, Technische Universitat Munchen, Politecnico di Milano, Delft University of Technology, ParisTech, K.U. Leuven, Warsaw University of Technology, Czech Technical University in Prague, Instituto Superior Tecnico di Lisboa, Vienna Technical University).

Μέσω του Δικτύου ATHENS, δύο φορές το χρόνο (Μάρτιο και Νοέμβριο), οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (τεταρτοετείς και πεμπτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες) έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας μαθημάτων διάρκειας μιας εβδομάδας (πρόγραμμα ATHENS) (30 ώρες διδασκαλίας και 10-15 ώρες πολιτιστικών δραστηριοτήτων) σε ένα από τα πανεπιστήμια που ανήκουν στο παραπάνω δίκτυο. Όλες οι διαλέξεις είναι στα Αγγλικά και τα θεματικά αντικείμενα των διαλέξεων του προγράμματος διαφέρουν ανά Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά οι συμμετέχοντες πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και σίτισης. Η Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ προσφέρει ένα εντατικό μάθημα μόνο την περίοδο Μαρτίου, ενώ οι φοιτητές της μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της περιόδου του Νοεμβρίου στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια του δικτύου.

Φέτος το πρόγραμμα ATHENS την περίοδο του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 16/11/2024 με 23/11/2024 ταυτόχρονα σε όλα τα πανεπιστήμια. Για την περίοδο του Νοεμβρίου, οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, και ολοκληρώνονται στις 25 Σεπτεμβρίου 2024. Οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά μόνο μέσω της ιστοσελίδας http://athensnetwork.eu/

Βήματα υποβολής / έγκρισης της αίτησης σας:

(Για φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ που θέλουν να μεταβούν σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού την περίοδο του Νοεμβρίου)

  1. Οι υποψήφιοι συμπληρώνουν την αίτηση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ATHENS (χρειάζεται αρχικά να δημιουργήσετε ένα προφίλ στην πλατφόρμα του προγράμματος, δείτε εδώ), και την στέλνουν αρχικά για έλεγχο στο συντονιστή του προγράμματος ηλεκτρονικά (Καθ. Δημήτρης Πιτιλάκης, dpitilakis@civil.auth.gr). Υποβάλλουν οπωσδήποτε μαζί, σκαναρισμένη, και τη φοιτητική τους ταυτότητα
  2. Γίνεται από το συντονιστή έλεγχος της αίτησης και (αν χρειάζεται) προτείνονται διορθώσεις (πχ το δίπλωμα πολιτικού μηχανικού αναγράφεται ως Diploma in Civil Engineering (Integrated Master)). Ο συντονιστής σε κάθε περίπτωση επικοινωνεί μαζί σας με email για να δώσει την τελική έγκριση για την υποβολή της αίτησής σας.
  3. Κάνουν οι υποψήφιοι τις διορθώσεις (αν χρειάζονται) στην πλατφόρμα.
  4. Η επιλογή των φοιτητών μας στα πανεπιστήμια του εξωτερικού γίνεται αποκλειστικά από τον κεντρικό συντονιστή του προγράμματος στη Γαλλία. Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα του ενός μαθήματα (σας δίδονται στην πλατφόρμα σχετικές οδηγίες), θέτοντας τα σε σειρά προτεραιότητας. Τελικά, αν εγκριθεί ή αίτησή σας, μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα μόνο μάθημα (σε αυτό που θα αποφασίσει η κεντρική συντονιστική επιτροπή του προγράμματος).