Δίκτυα, Συνεργασίες

Διεθνείς Συνεργασίες

Η Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. συμμετέχει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και δίκτυα Πολυτεχνείων στην Ευρώπη.

Δίκτυο ATHENS

Το δίκτυο ATHENS (Advanced Technology Higher Education Network) ξεκίνησε το 1996. Η επίσημη εισδοχή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ έγινε το 2007. Στο πλαίσιο αυτού του δικτύου οι φοιτητές της Πολυτεχνικής έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, σε ένα από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο δίκτυο, ένα εβδομαδιαίο κύκλο εντατικών μαθημάτων (30 ώρες μαθημάτων και 10 εως 15 ώρες (πολιτιστικών) δραστηριοτήτων ευρωπαϊκής διάστασης). Οι κύκλοι αυτοί γίνονται δύο φορές το χρόνο, τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο. Δεν υπάρχουν δίδακτρα αλλά οι συμμετέχοντες καλύπτουν τις δαπάνες ταξιδιού, διαμονής και δραστηριοτήτων ευρωπαϊκής διάστασης. Οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ έχουν δυνατότητα συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα, όσοι διδάσκοντες της Πολυτεχνικής ενδιαφέρονται, μπορούν να διοργανώσουν αντίστοιχα μαθήματα για τους φοιτητές των άλλων πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο δίκτυο.

Δίκτυο TIME

Στο δίκτυο ΤΙΜΕ (Top Industrial Managers for Europe) η Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ συμμετέχει από το 2004. Το δίκτυο TIME, που ιδρύθηκε το 1989, παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης δύο διπλωμάτων από δύο διαφορετικά ΑΕΙ. Στο δίκτυο συμμετέχουν μερικά από τα πλέον αξιόλογα Πολυτεχνεία, κυρίως της Ευρώπης. Η Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ συνεργάζεται με τη Centrale Supelec και την École Centrale Méditerrannée στη Γαλλία και το Politecnico di Milano στην Ιταλία. Ο στόχος του δικτύου TIME είναι να εκπαιδεύσει υψηλού επιπέδου στελέχη, προσφέροντάς τους μία επιστημονική, τεχνική και πολιτισμική εμπειρία υψηλής ποιότητας σε δύο ευρωπαϊκές χώρες και την ευκαιρία να αποκτήσουν τεχνική εμπειρία σε μία χώρα διαφορετική από τη δική τους. Η θεμελιώδης πρωτοτυπία του προγράμματος είναι η δυνατότητα απόκτησης, μετά από συνολική διάρκεια σπουδών έξι ετών, δύο διπλωμάτων μηχανικού.

Η συμμετοχή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ στο δίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω των δυνατοτήτων προώθησης της συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας με αξιόλογα πολυτεχνεία που μας παρέχει. Ήδη φοιτητές, από τα Τμήματα Πολιτικών, Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών, έχουν παρακολουθήσει μαθήματα για 2 χρόνια στην Centrale Supelec, μία από τις πιο αξιόλογες Μεγάλες Σχολές (Πολυτεχνεία) της Γαλλίας. Όλοι αυτοί οι φοιτητές της Πολυτεχνικής, όταν παίρνουν το δίπλωμα του Τμήματός τους, παίρνουν αυτόματα και το δίπλωμα του μηχανικού της Centrale Supelec. Οι δαπάνες συμμετοχής για τον πρώτο χρόνο καλύπτονται από το πρόγραμμα ERASMUS, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αίτησης για υποτροφία.

Δίκτυο RMEI

Η Πολυτεχνική Σχολή συμμετέχει στο δίκτυο RMEI (Réseau Méditerranéen des Écoles d’ Ingénieurs – Μεσογειακό Δίκτυο των Σχολών Μηχανικών) από το 2006. Το RMEI, που ιδρύθηκε το 1997 στην Μασσαλία, έχει στόχο την βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης στις Σχολές Μηχανικών της Μεσογειακής Λεκάνης, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής και να προωθήσει την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για προσπάθεια, η οποία θα αποδώσει σε βάθος χρόνου κυρίως σε ό,τι αφορά την παρουσία και την πρόσβαση της Πολυτεχνικής Σχολής στις χώρες της Μεσογείου.