Ιστορικό Αρχείο Πολυτεχνικής Σχολής
Στην υπ’ αριθμ. 3/8-11-2000 Συνεδρίαση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής (Π.Σ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) αποφασίστηκε η δημιουργία Ιστορικού Αρχείου της Π.Σ. του Α.Π.Θ. από το 1955 (έτος ιδρύσεως της) μέχρι το 1982 (ισχύς του νόμου πλαισίου), δηλαδή η συγκέντρωση, η οργάνωση, η ταξινόμηση η καταγραφή και η αξιολόγησή του με στόχο:
- τη διαφύλαξη και διάσωσή του, διότι αποτελεί σημαντικό τεκμήριο της ιστορίας της Π.Σ. και
- τη μελλοντική αξιοποίησή του από ερευνητές.
Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου
Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, με απόφαση της Κοσμητείας, συγκροτήθηκε διατμηματική επιτροπή αποτελούμενη από τους:
- Μύρωνα Μυρίδη, Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών,
- Νικόλαο Παπαμίχο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,
- Παύλο Πωλαναγνωστάκη, υπεύθυνο της βιβλιοθήκης των Χημικών Μηχανικών, Φυσικό, και
- Βίλμα Χαστάογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Το αρχειακό υλικό
Το αρχειακό υλικό της Π.Σ. το οποίο βρισκόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Κοσμητείας και στο υπόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης αταξινόμητο και ανοργάνωτο, μεταφέρθηκε και στεγάζεται ήδη σε γραφείο του εκθεσιακού χώρου των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Ο χώρος αυτός ανακαινίσθηκε και εξοπλίστηκε κατάλληλα, ώστε να διαθέτει άνετο εργασιακό χώρο και επαρκή εξοπλισμό για το μελλοντικό ερευνητή. Οι φάκελοι μεταφέρθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και φυλάσσονται με ασφάλεια μέσα σε γυάλινες προθήκες, για να κάνουν το υλικό αυτό εύκολα προσπελάσιμο. Αυτό το αρχειακό υλικό αποτέλεσε και τη βάση για τη δημιουργία του Ιστορικού Αρχείου της Π.Σ..
Ταξινόμηση και επεξεργασία του αρχειακού υλικού
Το αρχειακό υλικό ταξινομήθηκε σε θεματικές κατηγορίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την αρχική ταξινόμηση του, για να διαφυλαχτεί η ιστορικότητά του και για να είναι δυνατή η επεξεργασία του.
Έτσι το υλικό αυτό ταξινομήθηκε σε τέσσερις κατηγορίες οι οποίες περιέχουν:
- φακέλους με θέματα που αφορούν στα «Δ.Ε.Π.»
- φακέλους με «Διοικητικά» θέματα
- φακέλους με «Φοιτητικά» θέματα
- τα «Φ.Ε.Κ.»
Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής θεωρεί πολύ χρήσιμο το «Ιστορικό Αρχείο της Πολυτεχνικής Σχολής» να παραμείνει ενεργό και να συνεχιστεί η συγκέντρωση, επεξεργασία και ταξινόμηση στοιχείων από διάφορες πηγές που αφορούν τη Σχολή. Η συνέχιση της λειτουργίας του Αρχείου και η συμπλήρωσή του με πρόσθετο υλικό από διάφορες πηγές θα επιτρέψει, παράλληλα με την ικανοποίηση των αρχικών στόχων ίδρυσης του Αρχείου, την αξιοποίηση του από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την προβολή της Πολυτεχνικής στο ευρύτερο κοινό της πόλης.
Κανονισμός
- Ο ερευνητής πρέπει να αναγνώσει και να υπογράψει ότι δέχεται την τήρηση του παρόντος κανονισμού πριν του δοθεί η άδεια παραμονής και μελέτης στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου της Πολυτεχνικής Σχολής.
- Η πρόσβαση στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου επιτρέπεται μόνο σε άτομα των οποίων την αίτηση έχει εγκρίνει ο Κοσμήτορας.
- Οι ώρες λειτουργίας του Ιστορικού Αρχείου είναι από 08:00 έως 14:00, όλες τις εργάσιμες ημέρες.
- Στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου επιτρέπεται η μελέτη μόνο εκείνων των φακέλων που έχουν καταγραφεί και ταξινομηθεί.
- Κάθε ερευνητής είναι υπεύθυνος για την ασφαλή χρήση και διατήρηση του υλικού που μελετάει. Οι φάκελοι πρέπει να ακουμπούν καλά και με τις δύο ράχες στο γραφείο. Απαγορεύεται, αυστηρά, οποιαδήποτε αλλοίωση της ακεραιότητας των εγγράφων ή σημειώσεις και προσθήκες πάνω σ’ αυτά, Κανένα φορτίο ή μικροαντικείμενο δεν πρέπει να τοποθετείται πάνω στα έγγραφα ή αυτόν τον ίδιο τον φάκελο.
- Απαγορεύεται η αλλαγή στην απόλυτη ταξινομική σειρά των υποφακέλων και εγγράφων. Μετά τη μελέτη οι φάκελοι επιστρέφονται στη θέση τους.
- Απαγορεύεται η χρήση στυλό, πένας, μολυβιού κ.λ.π. Επιτρέπεται η χρήση φορητού υπολογιστή (laptop). Για τη χρήση των φορητών υπολογιστών ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου διαθέτει τις ανάλογες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
- Επιτρέπεται η φωτοτύπηση των εγγράφων. Ο ερευνητής θα πρέπει να προσκομίζει το φωτοτυπικό χαρτί. Φωτοτυπίες μπορεί να παράγει μόνο ο υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου, υπάλληλος της Γραμματείας της Κοσμητείας. Απαγορεύεται η φωτοτύπηση εγγράφων που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
- Απαγορεύεται η διακίνηση φακέλων από τους ερευνητές.
- Απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων, καφέ, αναψυκτικών κ.λ.π., καθώς και το κάπνισμα μέσα στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου.
- Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε μέσο αναπαραγωγή και δημοσίευση μέρους ή όλου του εγγράφου χωρίς προηγούμενη άδεια του Κοσμήτορα.
- Ο ερευνητής υποχρεούται να αφήσει παλτό, αδιάβροχο, κ.λ.π. καθώς και την τσάντα του στο γραφείο του Ιστορικού Αρχείου. Επιτρέπεται να φέρει μαζί του μόνο χαρτί ή τετράδιο εργασίας, τα οποία ελέγχονται κατά την έξοδό του από το χώρο.
- Ο ερευνητής υποχρεούται να παραδώσει ένα αντίγραφο της μελέτης που θα εκπονήσει με βάση τα στοιχεία του Ιστορικού Αρχείου, στην Γραμματεία της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής.
Οι ανωτέρω κανόνες και περιορισμοί δεν αποσκοπούν στην παρεμπόδιση του επιστημονικού έργου των ερευνητών, απεναντίας στη διευκόλυνση τόσο των ιδίων όσο και των ιστορικών του μέλλοντος με την καλύτερη κατά το δυνατόν διατήρηση και διάσωση του υλικού.
Ζητήστε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε από τους υπευθύνους και συζητήστε μαζί τους προβλήματα που συναντάτε στη χρήση του υλικού.
Αίτηση
Για την πρόσβαση στο Ιστορικό Αρχείο ή την παραλαβή αντιγράφων από το υλικό του αρχείου, παρακαλώ, υπογράψτε ότι λάβατε γνώση των όρων του κανονισμού και συμπληρώστε την αίτηση.
Το αρχειακό υλικό έχει ταξινομηθεί σε τέσσερις θεματικές κατηγορίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την αρχική ταξινόμηση του, για να διαφυλαχτεί η ιστορικότητά του και για να είναι δυνατή η επεξεργασία του.
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:
- Θέματα «Δ.Ε.Π.»
- «Διοικητικά» Θέματα
- «Φοιτητικά» Θέματα
- «Φ.Ε.Κ.»
Το υλικό που περιέχεται στους φακέλους των τριών πρώτων κατηγοριών, έχει ταξινομηθεί, οι φάκελοι έχουν αριθμηθεί και τοποθετηθεί κατά αύξοντα αριθμό στις γυάλινες προθήκες. Ο τίτλος του κάθε φακέλου και των υποφακέλων του έχει καταγραφεί σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στο περιεχόμενου του αρχείου και η αξιοποίησή τους στη συνέχεια.
Κατηγορία 1: «Δ.Ε.Π.»
Η πρώτη κατηγορία ασχολείται με θέματα των Δ.Ε.Π. και περιλαμβάνει προκηρύξεις και αιτήσεις για την πλήρωση κενών θέσεων Δ.Ε.Π., δικαιολογητικά και εργασίες των μελών Δ.Ε.Π., αλλά και όσων απορρίφθηκαν κατά την διαδικασία εκλογής. Η πρώτη αυτή κατηγορία περιέχει ιδιαίτερα σημαντικά αρχεία- όπως οι εργασίες, οι Ακαδημαϊκές Διατριβές και οι υφηγεσίες των καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής- τα οποία με σωστή αξιοποίηση θα μπορούσαν να προβάλλουν το έργο της Πολυτεχνικής Σχολής.
Κατηγορία 2: «Διοικητικά»
Η δεύτερη κατηγορία περιέχει αρχεία σχετικά με κτιριακά, οικονομικά και υπαλληλικά θέματα.
Κατηγορία 3: «Φοιτητικά»
Η τρίτη κατηγορία διαιρείται σε 4 μέρη:
- Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
- Αρχιτεκτονικής,
- Πολιτικών Μηχανικών,
- Διάφορα
Τα τρία πρώτα μέρη περιέχουν αρχεία των αντίστοιχων Τμημάτων σχετικά με φοιτητικά θέματα. Το τέταρτο μέρος περιέχει αρχεία από όλα τα Τμήματα είτε πριν από το χωρισμό τους είτε όσων Τμημάτων δεν έχουν δική τους κατηγορία. Οι φάκελοι «Φοιτητικά» περιέχουν αιτήσεις, δικαιολογητικά και αποφάσεις μετεγγραφών εξωτερικού και εσωτερικού, βαθμολογίες φοιτητών ανά έτος και ανά μάθημα, και καταστάσεις φοιτητών.
Κατηγορία 4: «Φ.Ε.Κ.»
Την τέταρτη κατηγορία αποτελούν τα Φ.Ε.Κ. από το 1974 - 1982 και δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία.
Διδακτορικά υφηγεσίες
Από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τα διδακτορικά και τις υφηγεσίες που εκπονήθηκαν στην Π.Σ.. Έτσι για το κάθε ένα από αυτά υπάρχουν τα στοιχεία ταυτότητας (συγγραφέας, τίτλος, επιβλέπων καθηγητής κ.τ.λ.) και μια περίληψη του περιεχομένου τους.
Οι φάκελοι των φοιτητών
Έχει γίνει καταγραφή των στοιχείων που βρίσκονται στους καταλόγους των φοιτητών σε βάση δεδομένων από τα Τμήματα:
- Αρχιτεκτονικής
- Πολιτικών Μηχανικών
- Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
Το ηλεκτρονικό αρχείο που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει στοιχεία ανάλογα με αυτά που καταχωρίζονται σήμερα στις Γραμματείες των Τμημάτων. Τα στοιχεία των φοιτητών των υπολοίπων Τμημάτων (Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών) δεν καταγράφηκαν, διότι οι Γραμματείς των ως άνω Τμημάτων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.
Πλήρης κατάλογος της ταξινόμησης του αρχειακού υλικού
Κατάλογος της κατηγορίας "Δ.Ε.Π."
Κατάλογος της κατηγορίας "Διοικητικά"
Προκειμένου να συμπληρωθεί και να διαμορφωθεί το Ιστορικό Αρχείο της Π.Σ. επιβάλλεται να συνεχισθεί το ήδη συντελεσθέν έργο και να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες:
Α΄ φάση
- Να συνεχιστεί η καταγραφή και επεξεργασία των στοιχείων των φοιτητών των Τμημάτων Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων. Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, αφού πρώτα αρθούν οι επιφυλάξεις των Γραμματέων των Τμημάτων όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα.
- Να συγκεντρωθεί πρόσθετο φωτογραφικό, μαγνητοσκοπημένο και μαγνητοφωνημένο υλικό από το προσωπικό αρχείο των εν ενεργεία και των συνταξιούχων καθηγητών της Π.Σ.. Για το σκοπό αυτό υποβάλλεται συνημμένα και σχετικό έγγραφο.
- Να αναζητηθούν τα Φ.Ε.Κ. των ετών 1955-1974 και 1980-1982, ώστε να υπάρχει μια πλήρης σειρά των Φ.Ε.Κ. από το 1955-1982, και στη συνέχεια να γίνει καταγραφή και επεξεργασία των Νόμων, των Προεδρικών Διαταγμάτων, των Υπουργικών αποφάσεων κτλ. που αναφέρονται στην Π.Σ.
- Να αναζητηθούν και να συγκεντρωθούν οι επετηρίδες του Α.Π.Θ. των ετών 1955 - 1982, εκτός από εκείνες που υπάρχουν στο αρχειακό υλικό, και αφού καταγραφούν να αξιοποιηθεί το περιεχόμενο τους που αναφέρεται στην Π.Σ..
- Να αναζητηθούν και κατόπιν να γίνει καταγραφή και ταξινόμηση του περιεχομένου των Επιστημονικών Επετηρίδων της Π.Σ. για τα έτη 1955 - 1982.
- Να γίνει καταγραφή και ταξινόμηση του περιεχομένου των Οδηγών Σπουδών των Τμημάτων της Π.Σ.
- Να συγκεντρωθεί, να καταγραφεί και να ταξινομηθεί υλικό σχετικό με την κοινωνική δράση των φοιτητών και μελών Δ.Ε.Π. της Π.Σ.
- Να δημιουργηθεί ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου της Π.Σ. και να καταχωρισθεί σ' αυτήν όπως θα έχει διαμορφωθεί όλο αυτό το υλικό.
- Να προβληθεί και δημοσιοποιηθεί το Αρχείο ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ερευνητές.
Β΄ φάση
- Συνέχιση της λειτουργίας και εμπλουτισμός του Ιστορικού Αρχείου ώστε να δοθεί η δυνατότητα:
- να εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων με υλικά που περιέρχονται στο αρχείο από διάφορες πηγές (συνταξιοδοτήσεις καθηγητών, προσωπικά αρχεία κλπ),
- να εμβαθύνει η επεξεργασία - ταξινόμηση στο εσωτερικό περιεχόμενο των επιμέρους θεματικών φακέλων, και
- να ολοκληρωθεί η βάση δεδομένων του αρχείου με τα δεδομένα του φοιτητικού πληθυσμού για τα υπόλοιπα τμήματα. Η ολοκλήρωση της βάσης δεδομένων θα εξυπηρετήσει τις γραμματείες των αντίστοιχων τμημάτων, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο έκδοσης πιστοποιητικών και γενικότερα συμβάλλοντας στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη της Σχολής και άλλους αποδέκτες. Επιπλέον είναι σημαντικό ότι με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης θα δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον για ερευνητική επεξεργασία χαρακτηριστικών του φοιτητικού πληθυσμού εκείνης της περιόδου, όπως καταγωγή, φύλο, επαγγέλματα γονέων, κατευθύνσεις σπουδών μέσω των επιλογών / διπλωματικών κλπ. Υπογραμμίζουμε ότι η βάση των προσωπικών δεδομένων δεν θα είναι προσβάσιμη σε τρίτους, παρά μόνο με τις νόμιμες προϋποθέσεις που ισχύουν γενικά για τα αρχεία της Σχολής.
- Συλλογή και ταξινόμηση υλικού από τον τύπο. Η καταγραφή και ταξινόμηση των σχετικών με την Π.Σ. άρθρων, αναφορών κλπ σε τοπικές και πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες κατά το χρονικό διάστημα 1955-1982, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι εκεί αποτυπώνεται η υποδοχή και αποδοχή της νεοσύστατης Σχολής από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα, το επιχειρηματικό και ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης. Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί σημαντικό πληροφοριακό υλικό για τη δράση και τη ζωή γενικότερα της Π.Σ., το οποίο θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για το Ιστορικό Αρχείο και την Π.Σ. γενικά.
Αρχειακό Υλικό
Το αρχειακό υλικό ταξινομήθηκε σε θεματικές κατηγορίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την αρχική ταξινόμηση του, για να διαφυλαχτεί η ιστορικότητά του και για να είναι δυνατή η επεξεργασία του.
Έτσι το υλικό αυτό ταξινομήθηκε στις παρακάτω κατηγορίες:
Πρόγραμμα σπουδών – μαθημάτων (κωδ. Δ-ΠΡΓ)
Δ-ΠΡΓ-007 Πρόγραμμα 1974-75
Πρόγραμμα μαθημάτων Πανεπιστημιακού Έτους 1974-75 των Τμημάτων της Σχολής
αρχείο σε μορφή pdf
Στατιστικά (κωδ. Δ-ΣΤΤ)
Δ-ΣΤΤ-001 Στατιστικά διάφορα
Πίνακας αλλοδαπών φοιτητών κατά το Πανεπιστημιακό έτος 1978-79 του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
αρχείο σε μορφή pdf
Δ-ΣΤΤ-002 Στατιστικά διάφορα
Περί των εγγραφέντων και ανανεωσάντων τας εγγραφάς αλλοδαπών φοιτητών κατά το παν/κόν έτος 1964-65 (αρχείο σε μορφή pdf)
Διαβίβαση πίνακα Καθηγητών, Επιμελητών και Βοηθών προς το ΤΕΕ (αρχεία σε μορφή pdf)
Δ-ΣΤΤ-004 Στατιστικά διάφορα
Κατάσταση αλλοδαπών φοιτητών, κατά χώρα προελεύσεως, των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Παν/κου έτους 1977-78 (αρχείο σε μορφή pdf)
Άλλα διοικητικά θέματα
Η Νεοελληνική Γλώσσα στη Διοίκηση (1977)
Βιβλίο του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως / Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διοίκησης με σκοπό την απλούστευση της γλώσσας των δημοσίων εγγράφων από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και του Οργανισμούς με την παράθεση υποδειγμάτων (αρχείο σε μορφή pdf).
Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (κωδ. ΔΕΠ)
ΔΕΠ-160 Εδρα Υδραυλικής και Υδραυλικών Εργών
Αθαν. Ιω. Μπροϊκου, Υφηγητού της Μηχανικής εις το Ε. Μ. Πολυτεχνείον
Υπόμνημα - Curriculum Vitae (1955)
Άλλα ακαδημαϊκά θέματα
Επετηρίς των Πανεπιστημιακών Ετών 1926-27, 1927-28, 1928-29 (1929)
Θεσσαλονίκη, 1929 (αρχείο σε μορφή pdf)
Ίδρυσις εδρών και περιεχόμενα αυτών
Για κάθε έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής έχει καταγραφεί το αντικείμενο, οι καθηγητές, καθώς και το ιδρυτικό της διάταγμα ως το 1982.
- Στοιχεία Τακτικών Εδρών
- Στοιχεία Εκτάκτων Αυτοτελών Εδρών
- Κατάστασις τακτικών και εκτάκτων αυτοτελών εδρών της Πολυτεχνικής Σχολής ως και των ιδρυτικών νομοθετημάτων αυτών
- Κατάστασις εμφαίνουσα τα Φ.Ε.Κ. εις τα οποία περιλαμβάνονται τα ιδρυτικά των εδρών Διατάγματα
- Ίδρυσις Εργαστηρίων
Έκθεσις Πεπραγμένων κατά το Ακαδημαϊκόν Έτος 1967-1968
Αναγνωσθείσα την 2αν Μαρτίου 1969 εις την Μεγάλην Αίθουσαν Τελετών του Πανεπιστημίου κατά την τελετήν της εγκαταστάσεως των νέων Πανεπιστημιακών Αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπό Κωνσταντίνου Γκανιάτσα, Πρυτάνεως του Ακαδημαϊκού Έτους 1967-1968
Θεσσαλονίκη, 1975 (αρχείο σε μορφή pdf)
Πρόσθετα στοιχεία επί των Πεπραγμένων της Πρυτανείας του Πανεπιστημιακού Έτους 1967-68
Υπό Κων. Α. Γκανιάτσα, Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 1967-1968
Θεσσαλονίκη, 1974 (αρχείο σε μορφή pdf)
Βιβλίο Υφηγητών Πολυτεχνικής Σχολής (1964-1982)
αρχείο σε μορφή pdf
Εορτασμός των 50 χρόνων από την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής (1955-2005)
Στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, έγινε παρουσίαση μέρους του αρχειακού υλικού που είχε ήδη καταγραφεί υπό μορφή εκθέσεως για να το γνωρίσει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα καθώς επίσης και το ευρύτερο κοινό της πόλης.
Η επιλογή του υλικού για την έκθεση αυτή έγινε με την ευθύνη της Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου της Κοσμητείας και είχε ως κριτήρια την αντιπροσωπευτικότητα και την σπουδαιότητα των εγγράφων. Έτσι σκοπός της παρουσίασης αυτής ήταν να εκτεθεί ικανό δείγμα και από τις τρεις κατηγορίες του αρχειακού υλικού (Δ.Ε.Π., Διοικητικά & Φοιτητικά) που φιλοξενεί το Ιστορικό Αρχείο της Π.Σ.. Απώτερος σκοπός της έκθεσης ήταν να αξιολογηθεί η χρησιμότητα του αρχειακού υλικού που θα εκτεθεί, ώστε να αξιοποιηθεί μελλοντικά το αρχειακό υλικό στο σύνολο του (Σχετικά με τον τόμο "50 χρόνια - Αφιέρωμα Πολυτεχνική Σχολή", δείτε επίσης εδώ).
Nομοθεσία σχετικά με την Πολυτεχνική Σχολή
Τα νομοθετικά κείμενα που παρουσιάζονται εδώ προέρχονται από την ιστοσελίδα «Ραπτάρχης - Διαρκής Κώδικας Νομοθεσίας», www.e-themis.gov.gr --> Θεματικές Ενότητες, από τον Τόμο 31Α, δημοσίευση 04/06/2007 (αρχείο σε μορφή doc).
Συλλογή Νόμων και Διαταγμάτων (1958)
Πρόκειται για μια συλλογή νόμων και διαταγμάτων σχετικά με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ έργου του αείμνηστου Γεωργίου Νιτσιώτα, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και πρώτου Κοσμήτορα της Σχολής (αρχείο σε μορφή pdf).
Κωδικοποίηση νομοθετικών κειμένων
Παρακάτω παρουσιάζονται τα περιεχόμενα των φακέλων σχετικών με νομοθεσία, κανονισμούς και διατάξεις σε θέματα που αφορούσαν την Πολυτεχνική Σχολή μέχρι το 1977. Η σύνταξη των φακέλων έγινε από τους Γραμματείς της Σχολής.
- Αναθέσεις
- Γνωμοδοτήσεις Β.Δ.Π. & Φοιτητικών
- Φοιτητικά Διάφορα
- Φοιτητικά Εισιτήρια
- Γενικά περί εκλογών
- Καθηγηταί εκτάκτων αυτοτελών εδρών
- Διδάκτορες, Υφηγηταί, Επικουρικοί
- Γενικά περί Καθηγητών, Υφηγητών, Διδακτόρων
- Διοικητικά
- Περί προθεσμιών
- Διάφορα
Συλλογή Νομοθεσίας περί Συμβουλίου Επικρατείας (1974)
Νικολάου Χαραλ. Μπασούκου, Υπαλλήλου Συμβουλίου Επικρατείας
Αθήναι, 1974 (αρχείο σε μορφή pdf)